La localitat de Callosa d’en Sarrià, a la Marina Baixa, celebra aquest proper cap de setmana, del 20 al 22 de juliol, les Danses de Sant Jaume. Aquesta festivitat, potser una de les més singulars al municipi, compta amb les danses tradicionals, les cucanyes, les partides de Calitx i la correguda del Gall com a elements destacats.
Les Danses de Sant Jaume arriben a Callosa d’en Sarrià amb tot un cap de setmana farcit d’activitats lúdiques i culturals. Cal destacar, a més, que aquesta edició serà la primera a realitzar-se sota la denominació de Festa d’Interés Turístic Local del País Valencià.
La programació de les Danses de Sant Jaume començarà el pròxim divendres 20 de juliol amb el Ball dels majorals i caps de dansa a la plaça del Convent a les 10h. Tot seguit, es traslladarà a Sant Jaume des de l’església del convent fins a l’església de Sant Joan Baptista amb una cercavila pels carrers del poble, acompanyats per la dolçaina i el tabal. A partir de les 12.15h, hi haurà cucanyes a la plaça del convent. A la vesprada, a partir de les 19h, es realitzarà una degustació a la plaça d’Espanya. A continuació, a les 20h, el grup Sis veus per al poeta actuarà a la plaça del convent, realitzant un emotiu homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés amb la seua música. A les 23h començarà la gran sessió de danses populars a la plaça d’Espanya, amenitzades musicalment per la Colla l’Algar. La jornada clourà amb les Albaes, que s’iniciaran a partir de la 1h de la matinada.
Les jornades següents seguiran la mateixa estructuració d’actes, afegint la tradicional Correguda del Gall, la dansà infantil a càrrec del grup la Faltriquera i el concert “Que flamenca sóc” a la jornada del dissabte 21, i per altra banda, la partida de Calitx, el concert de les colles l’Algar i El Sogall de Castalla, i l’Aplec Muixaranguer, on participaran les muixerangues de La Marina Baixa, del Campello i d’Alginet durant la jornada del diumenge 22.
El Calitx
També anomenat “calintxe” a algunes comarques, és un joc popular del País Valencià, semblant a la petanca, que es juga amb xapes rodones (normalment de plom) que es llancen des d’una distància d’uns 10 metres per a tombar o apropar-se el màxim possible al calitx (un bastó d’uns 10cm d’alt sobre el qual s’hi col·loquen dues monedes).
L’objectiu final del joc és aconseguir que les monedes caiguen del calitx i queden més a prop de les xapes dels jugadors que de l’esmentat calitx. Els jugador seguiran llançant sempre que quede almenys una moneda més a prop del calitx que d’una xapa d’algun jugador.
Normalment es juga per parelles, primer llancen els dos jugadors d’una parella, després els dos de l’altra i així successivament fins al final de la partida.
Com qualsevol joc popular, el calitx té les seues expressions col·loquials pròpies. Alguns exemples en són:
- Fer dita: Apropar el màxim possible la xapa al calitx (sense tombar-lo).
- Descapollar: Tombar el calitx.