14.5 C
Alcoi
Dissabte, 20 abril 2024

Biar celebra els Balls del Jesús aquest cap de setmana


  • Biar

Balls Jesús Biar 2023

Els “Balls del Jesús” tornen

Aquest cap de setmana, Biar celebra el retorn dels recuperats Balls del Jesús, un acte que des de l’any 2017 forma part de la rica agenda cultural de la localitat. El dissabte, després de la tradicional versà, els assistents podran gaudir d’un sopar de cabasset seguit d’un animat sarau al Centre Social. Un ambient de festa i comunitat envairà el cor de Biar, convidant a tothom a participar i compartir moments únics.

El diumenge, el plat fort del cap de setmana: els Balls del Jesús 2024. Aquesta festa tradicional, que es divideix en tres parts – la Volteta de la Reina, les Danses i la Volteta del Rosari – ofereix una oportunitat meravellosa per experimentar la rica història cultural de Biar. Com l’any passat, un dels aspectes més destacats serà la inclusió: durant la part de les Danses, qualsevol persona pot unir-se, sense necessitat de portar la indumentària tradicional. Això obre la festa a un públic més ampli, permetent que tothom, independentment de la seva vestimenta, puga formar part de la celebració.

Els organitzadors fan una crida especial a tota la comunitat: tant si sou balladors experimentats com si simplement voleu gaudir de l’espectacle, esteu convidats als Balls del Jesús 2024.

Els Balls del Jesús

Els Balls del Jesús són una festa que, almenys des del segle XVIII, es realitzava a Biar en el període que va de Cap d’Any a Reis. El seu nom prové de la festa religiosa del Dolç Nom de Jesús, que se celebrava el dia de Cap d’Any. En eixos dies, s’organitzaven danses a la plaça, en què participaven diverses colles de fadrins anomenades saguetes, encapçalades per una parella de reis. Cada dia de danses el protagonisme queia sobre uns reis i la seua sagueta. Els reis eren els encarregats d’obrir la dansa amb la Volteta de la Reina, que era la part més cerimoniosa dels Balls del Jesús. En aquesta part, el rei abocava sobre el cap de la reina una pluja de confitura. A continuació, s’unien els virreis i la resta de la sagueta. Després de fer una volta a la plaça, se sumaven la resta de saguetes, que ballaven les danses amb moviments més animats. Els balls acabaven amb la Volteta del Rosari, en què els balladors es llevaven el barret calanyés i amb ell a les mans, dansaven amb moviments pausats. Els balladors anaven abillats a l’antiga: elles amb guardapeus, gipó i mocador de Manila; ells amb calçó curt, jupa, capa i barret adornat amb flors.

El dia de Reis, els balladors canviaven d’indumentària i el lloc de la festa es traslladava a la plaça del Raval. Allà es feia la Pastorà, en què fadrins i fadrines ballaven danses de pastors. A més a més, cada rei convidava a la seua sagueta i al públic a una gaspatxà.

A finals dels anys huitanta, va haver-hi un intent de recuperar la Volteta de la Reina, però fora del seu lloc en el calendari. En aquell moment es desconeixien molts elements de la festa, per la qual cosa va quedar incompleta i no va quallar. Cal agrair l’esforç que va fer aquell col·lectiu de persones entusiastes, ja que aquella experiència va permetre que els Balls del Jesús no caigueren en l’oblit.

PROGRAMA BALLS DEL JESÚS 2024

DISSABTE, 13 DE GENER – Versada

A les 20:30 hores – VERSADA als reis (començament a la Plaça del Raval).

DIUMENGE, 14 DE GENER – Festa dels Balls del Jesús.

A les 11:30 hores ARREPLEGA DE BALLADORES. Els balladors es reuniran a casa de la reina i a continuació aniran a arreplegar a les balladores a les seues cases. Durant aquest acte seran acompanyats per la Colla de Dolçaines i Tabals “La Bassa la Vila” de Biar.

A les 12:45 hores aproximadament (a L’eixida de Missa) BALLS DEL JESÚS, a la plaça de la Constitució. La parella de reis es disposarà al centre de la plaça per encetar la Volteta de la Reina. A continuació, s’uniran els virreis i la sagueta dels fadrins, que també ballaran la Volteta de la Reina. Seguidament, s’incorporarà la sagueta dels adults i tots junts ballaran les danses. Els balls conclouran amb la Volteta del Rosari. Al remat, totes les parelles s’adreçaran a la Sala de la Vila, on seran obsequiades amb un refresc.

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

1 + eleven =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.