24.1 C
Alcoi
Dimecres, 17 juliol 2024

Aventura’t en l’Alcoià i el Comtat amb les rutes 20Mils 2022


El esdeveniment acaba el 19 novembre 2022


Rutes 20Mils Alcoia Comtat

Les Rutes de senderisme 20Mils són gratuïtes i es realitzaran entre els mesos de juliol i novembre de 2022.

Ja pots consultar la programació de les rutes 20Mils de La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat per a 2022. La nova edició de les rutes de senderisme 20Mils arriba despres de 3 anys amb una molt bona acollida per part de senderistes d’arreu de Diània.

L’objectiu de les rutes és donar a conéixer la natura, els paisatges, la cultura, la història, la gastronomia i el patrimoni de les comarques, de forma totalment gratuïta i guiada. Estan plantejades per a ser d’interés tant per a persones que viuen a la zona com per a turistes que encara no l’han visitada.

A l’oferta de rutes 20Mils de 2022 es proposen 14 itineraris pels municipis de l’Alcoià i El Comtat: Benimarfull, Banyeres de Mariola, Beniarrés, Gorga, Penàguila, Millena, Muro, Alcoi, Alfafara, Agres, Alcoleja, l’Alqueria d’Asnar, Cocentaina i Benasau. 

La primera de les cites serà el 22 de juliol a Benimarfull, de la mà de Campaners del Comtat, una oportunitat per a descobrir el llenguatge de les campanes i la seua importància als pobles. En agost i setembre també es duran a terme rutes amb aquesta temàtica a Beniarrés i Gorga. A més, en agost es podrà gaudir de la pau de la natura quan cau el sol amb la ruta nocturna a la cova Serrella, partint de Banyeres de Mariola.

Al mes de setembre les temàtiques seran variades, amb activitats per a conéixer la història de les muralles de Penàguila, la producció d’oli d’oliva a les valls de Travadell i Seta des de Millena, o recórrer un dels paratges més emblemàtics del Comtat en què l’aigua és protagonista: la font del Baladre de Muro.

En octubre, aprofitant els colors de la tardor, es visitarà el Parc Natural de la Font Roja a Alcoi, l’espectacular cova de les Finestres d’Alfafara, les caves de neu de la Serra de Mariola partint d’Agres o l’esplendor del riu Frainós en la ruta de l’aigua d’Alcoleja a Beniafé. 

En novembre, la programació arribarà a l’Alqueria d’Asnar amb una ruta en què descobrir la importància del riu Serpis a les comarques i a la indústria, i els espectaculars castells de Cocentaina, per acabar amb la cultura i el paisatge en la ruta de Benasau a Ares del Bosc el 19 de novembre.

L’assistència a les rutes és gratuïta amb places limitades, i cal inscriure’s amb antelació al formulari en línia habilitat per a cadascuna de les cites.  

 

BENIMARFULL – Campaners del Comtat. El llenguatge de les campanes.

Divendres 22 de juliol a les 19:30 h

Lloc de trobada: Plaça Major de Benimarfull

Inscripcions: https://forms.gle/3eqqwLrxvh5CFaEb8

El paper de les campanes ha sigut fonamental en el desenvolupament dels nostres pobles al llarg de la història, com a mitjà de comunicació i transmissor de missatges, sentiments i emocions. Aquestes visites estan plantejades per a donar a conéixer aquest patrimoni immaterial. Es parlarà sobre el paper de les campanes, el seu estat actual, curiositats del seu llenguatge, dades de construcció dels campanars i una breu introducció històrica dels pobles. A més, s’interpretaran una sèrie de repics i voltejos des del campanar i s’explicarà el significat de cadascun d’ells. Una vegada finalitzada la mostra de tocs, qui vulga podrà pujar a dalt del campanar per a conéixer el seu funcionament.

RUTES 20MILS AGOST 2022

 

BANYERES DE MARIOLA – Ruta nocturna a la Cova Serrella.

Ruta senderista nocturna de baixa dificultat,  el recorregut té un desnivell positiu acumulat de 130 metres,  al llarg dels quals tindrem l’ocasió de posar en valor el riu Vinalopó i la gestió i usos de la seua valuosa i apreciada aigua.  A més, es visitarà la Cova Serrella i es contemplaran les estreles i si hi ha sort el fenomen astrològic de la pluja d’estreles fugaces. 

Dissabte 6 d’agost a les 19:30

Lloc de trobada: Aparcament del paratge del Molí de l’Ombria.

Inscripcions: https://forms.gle/iGQNw6QxT6sNJgp47

BENIARRÉS -Campaners del Comtat. El llenguatge de les campanes.

El paper de les campanes ha sigut fonamental en el desenvolupament dels nostres pobles al llarg de la història, com a mitjà de comunicació i transmissor de missatges, sentiments i emocions. Aquestes visites estan plantejades per a donar a conéixer aquest patrimoni immaterial. Es parlarà sobre el paper de les campanes, el seu estat actual, curiositats del seu llenguatge, dades de construcció dels campanars i una breu introducció històrica dels pobles. A més, s’interpretaran una sèrie de repics i voltejos des del campanar i s’explicarà el significat de cadascun d’ells. Una vegada finalitzada la mostra de tocs, qui vulga podrà pujar a dalt del campanar per a conéixer el seu funcionament.

Diumenge 14 d’agost a les 11:00 h

Lloc de trobada: Ermita de Beniarrés

Inscripcions: https://forms.gle/zAnnXWjTznPX32cS6

 

RUTES 20MILS SETEMBRE 2022

GORGA- Campaners del Comtat. El llenguatge de les campanes.

El paper de les campanes ha sigut fonamental en el desenvolupament dels nostres pobles al llarg de la història, com a mitjà de comunicació i transmissor de missatges, sentiments i emocions. Aquestes visites estan plantejades per a donar a conèixer aquest patrimoni immaterial. Es parlarà sobre el paper de les campanes, el seu estat actual, curiositats del seu llenguatge, dades de construcció dels campanars i una breu introducció històrica dels pobles. A més, s’interpretaran una sèrie de repics i voltejos des del campanar i s’explicarà el significat de cadascun d’ells. Una vegada finalitzada la mostra de tocs, qui vulga podrà pujar a dalt del campanar per a conéixer el seu funcionament.

Diumenge 4 de setembre a les 10:00h

Lloc de trobada: Plaça Major de Gorga

Inscripcions: https://forms.gle/dKu5iRkhKF7UJzJy5

 

PENÀGUILA – Ruta de les muralles.

Descobreix el nucli antic de Penàguila a través dels caserons nobiliaris, les restes de la muralla i la Torre Vernet. També es visitarà el safareig, lloc emblemàtic d’inspiració per a dues de les grans rondalles valencianes. Finalment es contemplarà l’Arc de Santa Llúcia i la Penya del Castell.

Dissabte 10 de setembre a les 19:30 h

Inscripcions: https://forms.gle/56j26nYG4zDVHJUS6 

MILLENA – Ruta oleoturística. Les Valls de Travadell i Seta

Ruta oleoturística on es mostrarà el procés de producció de l’oli, des de la recol·lecció fins que s’embotella. Es visitaran les oliveres mil·lenàries i l’almàssera de Millena.

Dissabte 17 de setembre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/VJd9cxyGGnLSVmcw6

MURO – Ruta de l’aigua fins a la Font de Baladre.

Excursió per l’entorn del bosc de la Font del Baladre, un racó verd i fresc ple d’arbres, plantes i flors interessants.

Dissabte 24 de setembre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/mPiMK55DJSKg9PiK8

RUTES 20MILS OCTUBRE 2022

ALCOI – Parc Natural del Carrascar de la Font Roja.

El recorregut transcorre per la zona autoritzada per anar observant i coneixent els elements destacats del propi parc natural. L’edifici Font Roja Natura, la font que dóna nom al parc, els antics xalets, pista forestal, la Cova Gelada, el Pla de la Mina, la recreació d’una antiga carbonera i forn de calç, etc. seran els escenaris on els participants, combinada amb les explicacions del guia aniran coneixent els secrets d’aquest espai natural emblemàtic. Seguirem el camí fins a arribar a la masia de Tetuan. Allí finalitzarà el recorregut i el grup tornarà al punt inicial.

Diumenge 2 d’octubre a les 9:30 h

Lloc de trobada: Centre de visitants Font Roja

Inscripcions: https://forms.gle/FyTsN6ez1uFARcmR6

ALFAFARA – Cova de les Finestres

El recorregut té 4,7 km i un desnivell positiu acumulat de 120 metres, al llarg dels quals tindrem l’ocasió de posar en valor el paisatge de la Valleta d’Agres, la Serra de la Solana i la majestuosa Serra Mariola. Farem una xicoteta parada al bell paratge de la Font de Carbonell, amb el seu llavador i la seua bassa. Baixarem fins el silenciós Bancal Redó per descobrir en un single ombrívol la impressionant cova de les Finestres; podrem visitar el lloc per dins i tindrem l’ocasió de conèixer la història d’aquests graners i els de la contornada, que foren excavats fa un miler d’anys en el context del Xarq Al-Andalús, la València Andalusina, que és l’origen de la fundació de molts dels nostres pobles com ara Alfafara.

Diumenge 8 d’octubre a les 9:30 h

Lloc de trobada: Ermita de la Mare de Déu de la Llum.

Inscripcions: https://forms.gle/nB9ZjyrBKVLSphCYA

 

 

AGRES – Ruta de la neu: pujada a les Caves. 

Descobreix l’antic ofici dels nevaters que van estar operatius fins a l’arribada de la revolució industrial. La ruta senderista, de dificultat moderada, arribarà fins a algunes de les caves més importants del Parc Natural de la Serra de Mariola com la cava Arquejada i la Cava Don Miquel on es podrà gaudir d’unes vistes espectaculars.

Dissabte 15 d’octubre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/CHQ4FSbN8U9bFsvj7

 

ALCOLEJA – Ruta de l’aigua d’Alcoleja a Beniafé

Ruta per la natura on es descobriran racons espectaculars a través del voltant del riu Frainós fins a arribar a la pedania de Beniafé. A més, es visitaran els monuments emblemàtics dels municipis.

Dissabte 29 d’octubre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/fEsRpXbLMxeKqwxw9

 

 

RUTES 20MILS NOVEMBRE 2022

L’ALQUERIA D’ASNAR – El Serpis, la natura i la indústria del Bambú

 Descobreix l’Alqueria d’Asnar per la ruta del riu Serpis, es visitaran les àrees recreatives de la Font de la Pedra i el Terrer i l’emblemàtica fàbrica del paper Bambú.

Dissabte 5 de novembre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/DAyAdt77FxZLGcgTA

COCENTAINA – Ruta dels Castells

 Ruta cultural i natural per a descobrir el meravellosos castells de Cocentaina,  a més, es visitaran altres construccions d’interès com l’ermita de Santa Bàrbara.

Dissabte 12 de novembre a les 10:00 h

Inscripcions:  https://forms.gle/ms6EKZqg9RBmnc6u5

BENASAU – Ruta cultural de Benasau a Ares del Bosc

Ruta cultural i senzilla on es descobriran els principals recursos culturals com les cases de pedra construïdes sobre carrers estrets, signe inequívoc de la presència morisca en aquestes terres en els temps de la reconquesta cristiana.

Dissabte 19 de novembre a les 10:00 h

Inscripcions: https://forms.gle/Gxnfk6Enh8EvWDpw6

 

 

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.