10.8 C
Alcoi
Dimarts, 14 gener 2025

Alcoi celebra les festes de Nadal amb una de les cavalcades més antigues del món


El esdeveniment acaba el 05 gener 2025


Nadal Alcoi 2024-25

El Nadal alcoià també compta amb altres elements únics com Les Pastoretes, La Burreta o El Tio Piam.

Alcoi es prepara per celebrar un autèntic “nadal alcoià” amb les representacions del Tirisiti, les Pastoretes, el Pregó del Tio Piam, El Ban Reial i per rematar,  la cavalcada més antiga d’Espanya i possiblement del món. Elements únics que han fet que Alcoi siga referent com a “Ciutat de Nadal”.

El Nadal alcoià comença amb l’encesa de llums i el tradicional “Mercat de Nadal”, que enguany ha sigut, per primera vegada, en dos caps de setmana consecutius. La vespra del sorteig de la Loteria de Nadal, el “Sopar del Pobre” reuneix famílies i amics en un ambient propici per a desitjar-se sort. Els plats típics d’aquest sopar són les sardines, els ous fregits i la pericana (elaborada amb pebrots secs, bacallà, alls i oli). Antigament, les participacions de la Loteria de Nadal tenien formats molt creatius, sovint creades per les filaes o les agrupacions de festers, amb referències a elements tradicionals de la nostra cultura. També hi ha una col·lecció de segells nadalencs i cupons de l’ONCE que il·lustren la Cavalcada dels Reis d’Orient.

La Festa de Nadal alcoiana és coneguda pels seus dolços: a més de les peladilles, els torrats i els pinyonets, les pastisseries locals ofereixen nous ensucrades, pastissos de carn, de glòria, de crema, braços de gitano i torrons. Durant el pont de desembre se celebra el “Mercat de Nadal”, on es poden comprar productes locals per preparar aquestes festes tan especials.

Amb l’arribada de desembre, comencen les representacions del Betlem de Tirisiti, que marquen el començament de la Festa de Nadal d’Alcoi. Aquest Betlem, declarat Bé Immaterial d’Interès Cultural, és una de les manifestacions més úniques del teatre popular de titelles de vareta, i una de les propostes més originals de les nostres festes nadalenques. Les seues representacions han conservat l’essència popular del relat i inclouen escenes que reflecteixen els costums tradicionals d’Alcoi.

Una altra particularitat de la Festa de Nadal d’Alcoi són les “Pastoretes”, que se celebren el matí del diumenge abans del 5 de gener. Es tracta d’una cavalcada infantil en què nombrosos xiquets i xiquetes, vestits com a pastors, desfilen sobre carros decorats i en grups de ball, repartint caramels i al·leluies. La desfilada comença a les 12 del migdia des de El Partidor, seguint els ramats fins a l’estable instal·lat a la Plaça d’Espanya per obsequiar el nen Jesús. Aquest acte es remunta a l’any 1889.

Des de 1887, cada any es col·loca un telegrama a la façana de l’edifici del Cercle Catòlic d’Obrers, que anuncia als xiquets l’arribada imminent de Ses Majestats. La vespra de la Cavalcada, a les sis de la vesprada, té lloc el Pregó del Tio Piam des del Teatre Principal, un acte recuperat en 1996 en què aquest personatge popular proclama l’arribada de l’Ambaixador Reial. Un grup de persones vestides amb la indumentària tradicional alcoiana es dirigeixen a la Font Redona, acompanyats dels personatges del Betlem de Tirisiti, per rebre l’Ambaixador, que recorre els carrers de la ciutat des de les sis i mitja de la vesprada per anunciar la proximitat de Melcior, Gaspar i Baltasar.

El Ban Reial, celebrat des de 1923, és un acte molt especial que precedeix la Cavalcada dels Reis d’Orient. L’emissari de Ses Majestats declama una peça literària de versos en valencià, coneguda com “El Ban”, i es reparteix una edició impresa entre el públic. Al final del recorregut, unes burretes porten bústies on els xiquets poden dipositar les cartes als Reis, amb els seus desitjos de joguets. La comitiva, formada pels patges reials, arriba a la Serra de Mariola, on es veuen les llums de les fogueres del campament que esperarà l’arribada dels Reis.

L’arribada de la Cavalcada dels Reis d’Orient és la cita més esperada pels xiquets i les xiquetes al llarg de tot l’any; una Festa d’Interès Turístic Nacional i declarada Bé Immaterial d’Interès Cultural, que reuneix cada any centenars de visitants que volen viure en directe el missatge i l’emoció d’aquesta Cavalcada centenària. La seua celebració s’ha estat realitzant de forma continuada des de 1885, si bé els seus antecedents documentals es remunten a l’any 1866. És, sens dubte, una de les Cavalcades dels Reis d’Orient més antigues de totes les que se celebren a Espanya i, possiblement, al món.

La vesprada del 5 de gener, cap a les sis, els Reis d’Orient arriben a la ciutat muntats en camells. La cavalcada incorpora músics, portatorxes, pastorets i patges que pugen per les escales per lliurar els regals als xiquets. A Alcoi, és singular que el rei Baltasar, conegut com “el Rei Negre”, desfile en el centre de la comitiva. Quan arriben a la Plaça d’Espanya cap a les vuit, baixen de les seues muntures per dirigir-se al Naixement. L’Adoració al Jesuset és celebrada amb focs d’artifici i la interpretació de “El Mesies” de Händel. La Cavalcada està plena de màgia i il·lusió, que es percep en tot Alcoi.

 

PROGRAMA NADAL 2024-25 ALCOI

  • Cartell i encesa de llums: 27 de novembre, a les 19.30 h
  • La Castanyera: 24 de desembre, de 10.00 a 14.00 h
  • Festa de Cap d’Any: 31 de desembre, a les 12.00 i a les 23.00 h
  • Les Pastoretes: 29 de desembre, a les 12.00 h
  • Dia de la Burreta: 4 de gener: Tio Piam, a les 18.00 h; i la Burreta, a les
    18.30 h
  • Cavalcada dels Reis d’Orient: 5 de gener, a les 18.00 h

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.