30.2 C
Alcoi
Dimarts, 25 juny 2024

Agullent celebra les Festes del Miracle del 6 al 8 de setembre



Agullent celebra les Festes del Miracle del 6 al 8 de setembre

La romeria nocturna de la “Nit de les Fogueretes”, rememora any rere any el miracle de Sant Vicent Ferrer, qui curà de la pesta el municipi d’Agullent allà per l’any 1600.

Agullent celebra les Festes del Miracle amb activitats prèvies de tot tipus: visites guiades, teatres, l’actuació del grup Tito Pontet , talllers per fer fanalets, etcétera.

Però no serà fins aquest divendres quan comencen les Festes del Miracle amb la “Nit de les Fogueretes”, possiblement la romeria més antiga del País Valencià. Al so de la banda de música, què interpretarà una marxa composada per aquest esdeveniment per Josep Maria Bru i Casanova, els assistents congregats a la Plaça Major iniciaran una romeria amb fanals de meló o paper i torxes d’espart (esportí) fins a l’ermita de Sant Vicent Ferrer. Els fanals de meló es fan sovint amb corfa de meló de tot l’any i pintant dibuixos representatius de la vida i interessos del poble d’Agullent.

“Recorren el camí serpentejant i empinat que condueix a l’ermita entre el fum i el foc que deixen rere seu les falles rodades, les quals recorden els llums i llanternes amb què els agullentins de l’any 1600 recorregueren el poble i els camps ungint els empestats amb l’oli miraculós de la llàntia. Abans, al muntar a l’ermita s’encenien també petites fogueres, cremant botges, matolls i romers, des de la Penya Llisa i l’Altet de l’Aire fins al Llatzeret i la Maciana, i des de les casetes de camp del voltant es llançaven coets” Emili Casanova

Una vegada arriben els romers a l’ermita de Sant Vicent Ferrer, es reuneixen davant la llàntia de Sant Vicent, per cantar-li els gojos i donar-li les gràcies al sant. Seguidament, alguns pelegrins s’unten amb l’oli miraculós d’aquesta llàntia, sobretot aquelles parts del cos més dèbils o afectades per alguna malaltia, i demanen al sant protecció i salut per a ells i els seus.

“La salut per atalaia
en tal colina us posà
Guardau-nos gloriós Vicent
De la pesta i altres mals. “

A continuació, començarà la baixada cap a la Font Jordana, on es reuniran tots els assistents per fer un sopar de germanor amb cacaus, tramussos, cervesa, vi o mistela, i acompanyats de música d’orquestra. La “Nit de les Fogueretes” ha estat declarada d’Interés Turístic Provincial.

Ja s’omplin de fogueretes
els camins de l’Ermita
de música xiquets i coets

Sons molts volguts
la banda puja tocant
I als infants, jóves i ancians
el cor va alegrant

I mirant el sant patró,
van untant-se com abans
la gola, el front, les mans
demanant-li protecció

PROGRAMA FESTES DEL MIRACLE 2019 AGULLENT

Agullent celebra les Festes del Miracle del 6 al 8 de setembreFont: “Festes del País Valencià”, article d’Emili Casanova
Més info: ww.fogueretes.com

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

5 × two =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.