10.4 C
Alcoi
Divendres, 19 abril 2024

Diània celebra el solstici d’hivern amb la ‘Rodà de les Aixames’


Aquest esdeveniment s'està executant des de 24 desembre 2022 fins a 24 desembre 2032. La propera ocurrència serà 24 de desembre de 2024

  • Diània
  • Properes dates:

Rodà Fatxos 2022

Almenys 11 pobles diànics celebren La Nit de Nadal rodant torxes d’espart anomenades “fatxos” , “aixames” o “xamel·les”.

Fageca, Benimassot, Beniarrés i Millena se sumen a la llista que confeccionarem l’any 2018 sobre els municipis de Diània que realitzen aquest ritual per Nadal. Juntament amb Tibi, Xixona, Onil, Relleu, la Torre de les Maçanes, l’Orxa i Gaianes. Una tradició que, segons l’etnobotànic Daniel Climentés un cant pagà al creixement del sol” i que possiblement es feu antigament en infinitat de poblacions d’arreu del país. Un costum relacionat amb les festivitats paganes per celebrar el Solstici d’Hivern i posar fi a l’època de la foscor.

Els pobles que continuen amb aquesta bonica i curiosa celebració, confeccionen les seues pròpies aixames els dies previs a la nit de Nadal, amb tallers i excursions a la muntanya. Alguns municipis elaboren les torxes amb espart sec, espígol i d’altres amb diferents plantes aromàtiques dels nostres paratges. Aquests fatxos, aixames, atxes o maixameles es rodaran a la plaça del poble, fent un moviment circular que desprèn espurnes de foc, recordant a un eixam d’abelles, acció que possiblement dona nom a les “aixames”. En municipis com Onil realitzen un concurs per veure qui roda el “fatxo” més gran, més menut i més artístic, així com un premi per a les persones més grans i menudes que el roden.

Nit de Fatxos, Aixames o Xamel·les 2023

Fageca farà un taller de xamel·les aquest dissabte, mentre que onil rodarà els “fatxos” amb diferents premis, com és habitual.

Falles d’Espígol

En alguns pobles com Gaianes la tradició canvia de forma prou important. En compte de rodar les aixames, passegen torxes d’espígol pel poble. Finalment, es fa una foguera a la plaça i es bota per damunt d’ella.

 

Les aixames de maitines
Si no tiren anous que tiren figues.

Segons l’escriptor i religiós Joaquim Martí Gadea, “en alguns llocs es passejaven manolls d’espart encesos, com a València, o d’olor a espígol, com a Alcoi, Balones i Cocentaina i altres pobles de les comarques de l’interior d’Alacant“. Àlvar Monferrer assenyala també la celebració a Onil “on s’ha revitalitzat el costum de rodar el fatxo abans de cantar les estrenes”, mentre que a Xixonapassegen les aixames, que són d’espart trenat i, enceses, acompanyen els qui ixen a demanar les estrenes“.

A Millena enguany rodaran les aixames el pròxim 7 de gener.

Rodà Aixames

 

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

18 + eight =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.