La conferència “Per què paguem tanta llum?” destapa els secrets de la factura elèctrica

0
354
La conferència
Compra Ulleres de Sol de Madera Serrella

Paco Cuéllar, de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético analitza les nostres factures de la llum per descobrir-nos per què paguem cada vegada més per un servei tan bàsic com és el de l’electricitat.

La conferència

Sabies que…

… Espanya és el tercer país d’Europa on és més cara la llum?

… les primes a les renovables només suposen el 15% de l’import total del rebut de la llum, mentre que aquest import ha pujat un 70%?

… el 80% dels ingressos de la tarifa elèctrica van destinats a cinc empreses elèctriques (Iberdrola, Endesa, Gas-Natural-Unión Fenosa, HC Energia i Viesgo), i que les cinc s’agrupen en UNESA, un dels lobbies més poderosos d’Espanya?

… les centrals convencionals reben subvencions a fons perdut?, en 2011,  va suposar una despesa d’1.700 milions de €, un 26% més que en 2010.

… la dependència exterior d’Espanya en el sector energètic és de les més altes d’Europa, superant el 85% de l’energia primària en 2010, la qual cosa suposa una despesa de 40.000 milions de € tots els anys?

… el potencial de desenvolupament de les renovables podria ajudar-nos a eixir de la crisi, ja que és una font potencial d’ocupació i creixement econòmic?

… un panell fotovoltaic en 2008 costava uns 800 € i actualment costa menys de 200 €?

… encara que hagen anunciat recentment la baixada d’un 2% en la factura de la llum, aquesta va pujar un 70% en els últims cinc anys?

… el preu d’electricitat tendeix a augmentar quan les centrals nuclears estan a ple rendiment?

… segons l’Agència Internacional de l’Energia, en el món es concedeixen 400.000 milions de € de subvencions estatals als combustibles fòssils en un any, mentre que la inversió pública global en R+D+i per a millorar l’eficiència energètica amb prou faenes arriba als 30.000 milions de € des de 1974?

… l’augment de les subvencions que rebrà la gran indústria en concepte de interrumpibilitat (que mai s’ha executat) del servei (700 milions de €) no solament significa un increment en la tarifa domèstica, si no que també contribuirà a engreixar el dèficit de tarifa?

… la vertadera “bambolla energètica” del nostre país, ha sigut el gas amb 27 GW de cicles combinats (com 27 centrals nuclears) en tan sol 10 anys?

… i que les centrals de cicles combinats (gas) només estan en funcionament el 20% de l’any, i el 80% del temps estan parades, i que ací està la causa de la guerra mediàtica en contra de les renovables?

… el govern posa en risc la TUR (Tarifa d’Últim Recurs) el que implicaria que les grans elèctriques podrien jugar lliurement amb el preu de l’electricitat?

… les estimacions d’ocupació a Espanya, fins i tot en l’escenari de futur més pessimista, suposarien uns 62.144 ocupacions directes en 2015 i 96.573 en 2020?

… el que Espanya ingressa gràcies al turisme, d’altra banda ho gasta a comprar combustibles fòssils?

… Espanya ha votat “No” a la Directiva Europea sobre Eficiència Energètica, a pesar que estarà obligada com estat membre a assumir-la?

… Espanya porta mesos de retard en l’aprovació del Decret d’ Autoconsum, una de les majors possibilitats de democratització de l’energia?