Queda’t a casa: passa la quarantena del coronavirus amb cultura i oci en valencià!

Compra a Dues Tasses

Ens esperen algunes setmanes d’estada a les nostres llars: la situació per risc de contagi del nou COVID-19 així ho requereix. És la nostra responsabilitat tornar aviat a la normalitat. Mentrestant, et proposem tot un seguit d’opcions per a passar la quarantena del coronavirus d’una forma amena i enriquidora i en la nostra llengua, per descomptat!

Vivim en una societat que requereix rapidesa i immediatesa en tots els seus vessants i, potser, el fet de parar el ritme durant algunes setmanes ens pot semblar insòlit. Et fem algunes propostes per a passar la quarantena del coronavirus d’una forma entretinguda, amena i enriquidora: llig, escolta música, juga a jocs de taula i mira pel·lícules i sèries en valencià!

Literatura en valencià

Quinze dies a casa donen per a molt. De segur, tens un parell de llibres pendents que, per falta de temps, no t’havies posat a llegir. O potser, acabes d’adquirir algunes novetats literàries recents i la quarantena del coronavirus t’ha vingut “de perles” per a començar-los. Et recomanem algunes lectures ben recents: per una banda, la novel·la Guillem (Amsterdam, 2020), de Núria Cadenes, narra la història del jove de Burjassot que va ser assassinat en 1993 a mans d’un grup feixista. Una història crua i punyent, però totalment necessària per continuar amb la lluita contra la impunitat. Per altra banda, us recomanem la novel·la pòstuma d’Isabel-Clara Simó, El teu gust (Bromera, 2020), que s’ha publicat i presentat en societat aquesta mateixa setmana. El teu gust es tracta d’una història sobre l’amor, el sexe, l’art, la cultura, i en definitiva, sobre les passions que mouen les persones. Finalment, et recomanem l’última novel·la de l’autor valencià Just Sellés, Amira, l’última flor de la Muntanya. L’obra narra la popular llegenda de l’encantada, a més de recórrer tot un seguit d’indrets naturals de les comarques diàniques. La pots comprar directament en la web de l’autor.

visita Vi Natural

lectures per passar la quarantena del coronavirus

Narracions orals telefòniques

Com a novetat, destacarem també la iniciativa de la narradora oral Almudena Francés, que habilitarà una línia telefònica els dilluns de 18h a 19h i els dijous de 12h a 13h per a contar contes. Com fer-ho? Cal contactar amb ella a través d’un missatge privat a les seues xarxes socials, perquè et facilite el telèfon. Aquesta proposta s’adreça, sobretot, a xiquets i xiquetes, famílies o joves que, d’alguna forma, se sobresaturen de les pantalles, però també a la gent gran que, malauradament, no hi té accés a aquestes.

Música reivindicativa per passar la quarantena del coronavirus

Dins d’aquest àmbit, diversos artistes s’han unit a la iniciativa #YoMeQuedoEnCasa Festival, el primer festival que se celebra a través d’Instagram. Els concerts, convocat per als dies 13, 14 i 15 de març, tenen lloc als perfils de cada artista, que els retransmeten en directe des de les seues cases. Seguint el perfil del festival podreu estar assabentades i assabentats dels horaris de cada actuació, així com de la incorporació al cartell de nous músics. Suu, Rozalén, Alfred Garcia o Rayden són alguns dels participants d’aquest enginy.

Per altra banda, cal destacar també l’acció d’alguns cantautors a mode individual, com ara Andreu Valor, que han volgut compensar les múltiples cancel·lacions de concerts dutes a terme com a mesura de seguretat realitzant actuacions en streaming sota el títol Cicle CoronavirusLiveMusic. Valor, com molts altres artistes, ens anima a recolzar la cultura i la música en la nostra llengua en moments difícils comprant CDs, marxandatge o fent aportacions voluntàries per a poder dotar de continuïtat els seus projectes.

Pel·lícules i sèries en català per fer una marató contra la quarantena del coronavirus

Les pàgines Netflix, HBO o Movistar +, sens dubte, resultaran bones aliades per als dies d’aïllament. Nosaltres, però, et recomanarem vehementment la plataforma audiovisual Filmin.cat, centrada en l’àmbit del cinema independent. Filmin ha creat un canal de pel·lícules, curts i sèries especialment adreçades per als dies de la “Quarantena del coronavirus”: les invasions, comèdies o thrillers psicològics semblen les peces més aclamades. Cal destacar, a més a més, que Filmin sol comptar amb tot un seguit de títols doblats al català, així com l’opció de gaudir de visionats en versió original subtitulats en la nostra llengua. Us recomanem, per exemple, la sèrie britànica Inside Nº 9, subtitulada en català, o el film “Mare” (doblada al català) , del director guanyador d’un Òscar Bong Joon-ho (Paràsitos).

filmin estrena la llista per la quarantena del coronavirus

 

Jocs de taula per desconnectar de les pantalles

Finalment, dediquem un apartat a la recomanació de jocs de taula. Els més coneguts, sens dubte, el Catàn, Carcassone, Monopoly… Per continuar amb els nostres consells “en clau valenciana”, ens centrarem en creacions provinents del territori. Sens dubte, el joc valencià de cartes per excel·lència és La Fallera Calavera (Zombi Paella, Enric Aguilar), que fa només alguns mesos ha llançat la seua tercera edició amb una proposta que també contempla el tauler. A La Fallera Calavera cal “cuinar” una paella del gust de la seua protagonista cadàver, que ha mort recentment a una contundent mascletà. El primer jugador a reunir cinc ingredients, serà el guanyador.

Del mateix autor, també podem esmentar l’Alakazum!, un joc que reivindica les tradicions autòctones, i pretén “combatre” d’una forma divertida aquelles importades, com ara el Black Friday o Halloween. Per a totes les valencianes i els valencians que enyoraran les mascletaes fins al pròxim estiu, us recomanem el joc Mascletà: el joc de cartesd’Óscar Garcia, on els participants hauran de reproduir una seqüència de sons que ben bé ens recordaran a aquests populars esdeveniments pirotècnics. Sens dubte, un joc amè que ens ajudarà a augmentar les capacitats de memorització i concentració.

amenitza la quarantena del coronavirus amb la fallera calavera

Continguts audiovisuals a Diània Televisió

I per descomptat, podeu veure continguts audiovisuals de les Comarques Centrals Valencianes al nostre lloc web. El recent documental etnobotànic “Etnobotànica i Cultura Popular” amb Lluís Doménech Casporrí,  que ha produït l’Ajuntament de Banyeres de Mariola o l’espectacular obra “Cosins” de la Unió Musical d’Alcoi, són soles una mostra de tot el que tenim a ca Diània.

Al següent enllaç podeu veure totes les entrades relacionades amb la quarantena del Coronavirus.

 

Benvinguts a Diània!

Subscriu-te i rep al teu correu les novetats i esdeveniments setmanals de les comarques de Diània.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

visita Caramella

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

3 + 19 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.