Les eleccions del 24M obrin pas a la democràcia ‘multicolor’

3comentaris

Els valencians començàvem la nit electoral reticents i escèptics davant d’unes enquestes a peu d’urna gens esclaridores. L’expectació, però, començà només s’obriren els col·legis electorals de bon matí. La jornada d’eleccions va resultar llarga; tot i això, ben gratificant i esperançadora. Segons les dades de participació recollides, el País Valencià fou una de les comunitats autònomes on més gent es decidí a exercir el dret a vot.

El País Valencià, i el territori Diànic amb ell, canvia de rumb polític després de quatre anys de legislatura, on el mapa municipal i autonòmic relluïa pràcticament blau. Les majories absolutes quasi queden en l’oblit als nostres pobles, per obrir pas a la democràcia multicolor de l’enteniment, la més sana d’entre totes les possibles.

En aquest sentit, cal destacar els resultats d’alguns llocs específics a les Comarques Centrals Valencianes, com ara Pego o La Vall d’Ebo on, malauradament, es produí un incendi forestal ja fa algunes setmanes. A aquestes poblacions, la presència del Partit Popular als ajuntaments queda molt reduïda, deixant pas a possibles pactes entre el PSOE i Compromís per governar Pego, o amb una majoria absoluta de més del 78% dels vots favorables al PSOE en la Vall d’Ebo. El foc a la Marina Alta es va veure agreujat per les retallades en prevenció d’incendis, per la falta de cura cap a muntanyes i serres que conformen un paisatge emblemàtic i únic.

Resultats electorals a la Vall d'Ebo

Els xativins, per altra banda, acomiadaven Alfonso Rus a ritme de l’himne del Partit Popular, això sí, en marxa de processó fúnebre. Els habitants de la capital de La Costera reduïren a més de la meitat els regidors populars, passant d’11 a 5, i perdent, per tant, l’alcaldia. Roger Cerdà, al capdavant dels Socialistes de Xàtiva, sembla que ocuparà aquest càrrec, amb el possible suport d’Esquerra Unida o Compromís.

A Alcoi, el moviment ciutadà Guanyar Alcoi mobilitzà més de 6.000 vots, situant-se com a segona força política més votada després del PSOE i, de nou, clau per dur a terme qualsevol pacte.

Altres capitals de comarca, com Gandia, a La Safor, mantenen les majories simples del PP, tot i apreciar-se la pujada de partits com Compromís, que passa de 2 a 5 regidors, i l’entrada a l’ajuntament de Ciutadans, amb 1 regidor.

Indubtablement, Compromís, possiblement els guanyadors de la nit, van obtenir resultats molt notables arreu del territori. La coalició, amb 19 diputats a les Corts Valencianes, i un gran nombre de regidors als ajuntaments, lideren “amb valentia” una nova etapa de canvi al País Valencià. Com a curiositat, cal destacar que Compromís va obtenir “plens” en algunes localitats de les comarques, com per exemple a Otos, la Vall d’Albaida: els 7 regidors a triar al municipi esdevenen taronja en la seua totalitat.

Resultats electorals a Otos, La Vall d'Albaida

Aquestes eleccions, ben apassionants, van mantenir davant la televisió i davant els dispositius mòbils (molt més eficients i ràpids a l’hora d’obtenir els resultats escrutats) a tota la població, emocionant-se amb cada escó guanyat, lamentant la pèrdua d’alguns perduts, i fent prediccions al voltant d’aquells guanyadors a qui encara no coneixen. A hores d’ara, comença “l’etapa dels pactes”.

3 Comentaris

  1. Francesc Jover i Domínguez

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.