Les Danses de Muro es ballen del 18 al 22 de juny

0
44
20 ANYS CARAMELLA Caramella celebra 20 anys

Detall de l'esdeveniment


La festa més antiga de Muro torna amb l’entrada de l’estiu i la festivitat del Corpus. Dissabte 22 de juny, les tradicionals Danses de Palàcio, sopar de faixeta i sarau valencià a càrrec del Grup de Danses Baladre.

Les Danses de Palàcio arriben un any més la setmana del Corpus, i enguany coincidint amb el cap de setmana de Sant Joan. Entre setmana (de dimarts a dijous) diferents emplaçaments del terme de muro acolliran les tradicionals dansaetes, amb partida de pilota valenciana (a les 19h) i sopar de germanor (hi haurà picaeta i beguda, però cal portar l’entrepà). Aquestes dansaetes són amb roba de carrer normal, i a mode d’assajos per a qui vulga aprendre a ballar. Dissabte cal anar amb indumentària tradicional per a ballar.

Divendres 21 de juny la Plaça del Palau es tornarà a engalanar després del sopar de veïnat i a les 23,15h hi haurà albaes i cançons de ronda a càrrec de La Xafigà i el Grup de Danses Baladre, que passejaran pel poble cantant a les veïnes i veïns de Muro.

Danses de Palàcio

Conten que antigament els murers anaven al Palau de la Senyoria a pagar els tributs al Comte de Cocentaina, durant el temps de la trilla del blat i, aprofitant l’avinentesa que allà es trobaven tots els veïns, s’organitzaven saraus i festes que de vegades, duraven tota la setmana. Aquest possiblement fora l’origen de les actuals festes de la dansà que comencen a celebrar-se la setmana anterior, quan els dansadors van cada dia a un carrer diferent del poble per assajar les danses i on son convidats pels veïns. És una setmana on tot el poble s’implica en una festa popular i espontània que culminarà dissabte quan a la posta del sol, el cap de dansa inicia ‘la treta’ des del Santíssim, fent els quadres de ball i formant una cadena que en arribar a la Plaça, els balladors faran jotes, fandangos i follies tradicionals i continuaran la festa mentre hi haja gana.

En els darrers anys s’han anat incorporant nous elements a la Festa, com ara el Bolero de Palàcio, que es canta en acabar els balls i fou arranjat pel mestre José Rafael Pascual Vilaplana amb lletra del poeta murer Joan Jordà i Sanchis.

Dissabte 22 de juny, a partir de les 19,30h, cercavila per diferents carrers, parcs i places mureres , i a les 20,30h  DANSADA TRADICIONAL, a la Plaça del Palau de la Senyoria de Muro.  Seguidament, sopar de pa i porta (l’Ajuntament posarà un xicotet aperitiu i refrescos), i com a colofó final, SARAU amb rondalla a partir de les 23h a càrrec del Grup de Danses Baladre de Muro (i els músics que vulguen participar).