Una història de repressió i resistència antifranquista.
El dissabte 16 de desembre, es durà a terme en el Centre Ovidi Montllor a les 11:30 la presentació del llibre “Florencio Pla ‘La Pastora’ la dignitat robada”. En aquesta ocasió, tindrem la presència del cantant i editor Xavi Sarrià que estarà a càrrec de l’acte, juntament amb Elena Solanas, autora del llibre. Elena Solanas, en la seua obra, recupera la memòria del seu tiet, gràcies a la involucració d’una xarxa associativa que inclou acadèmics i associacions culturals, amb l’objectiu de restituir i enaltir aquesta història de repressió i resistència.
Elena Solanas explora i destaca el sofriment i la humiliació que va patir la resta de la família i, a més, ens endinsa en la vida del protagonista a través dels testimonis que van conèixer a Florencio Pla i els llocs on va viure.
Qui és Florencio Pla “La Pastora”?
Florencio Pla Meseguer, més conegut com “La Pastora”, va ser una figura significativa en la història de la postguerra espanyola. Nascut en 1917 a Vallibona, Castelló, inicialment va ser registrat com Teresa Pla Meseguer a causa de la seua condició intersexual. Aquesta situació va influir profundament en la seua vida i identitat.
Durant la seua joventut, va viure aïllat, dedicant-se al pasturatge a les muntanyes de Vallibona, La Pobla de Benifassà i la comarca d’els Ports. Va ser conegut per la seua habilitat per cuidar els animals i per la seua naturalesa alegre i festiva. La seua vida va canviar radicalment en 1949, quan es va unir al maquis, un grup de resistència antifranquista, després d’un episodi d’humiliació per part de la Guàrdia Civil i la mort d’alguns dels seus propers relacionats amb els guerrillers. A partir d’aquest moment, va canviar la seua identitat a Florencio i va participar activament en la resistència, conegut per les seues habilitats de supervivència i evasió.
Florencio va ser detingut en 1960 a Andorra, lliurat a les autoritats espanyoles, i va ser sotmès a dos judicis per múltiples crims que se li atribuïen, incloent-hi les morts de guàrdies civils i altres figures polítiques. Malgrat això, les evidències històriques suggereixen que moltes d’aquestes acusacions eren infundades. Després de servir 17 anys de presó, va ser alliberat en 1977.
La seua vida ha estat objecte de diverses obres literàries i musicals, i la seua història continua sent font d’interès i debat. La seua neboda, Elena Solanas, ha dedicat grans esforços a la recuperació de la història familiar i a la reivindicació de la figura de Florencio, amb la seua obra “Florencio Pla ‘La Pastora’. La dignitat robada”, publicada en 2023, on busca restaurar la dignitat i la memòria del seu tiet, allunyant-se dels mites i les falsedats creades durant la dictadura franquista.
Aquesta història destaca com un exemple potent de resistència i supervivència enfront de l’adversitat, la repressió i la injustícia durant un dels períodes més foscos de la història espanyola.