18.2 C
Alcoi
Dimecres, 18 setembre 2024

El Ball dels Locos torna aquest dissabte a L’Olleria

El Ball dels Locos torna aquest dissabte a L'Olleria

La XXIII edició de la Festa de la Magdalena començarà a les 19:45h amb un cercavila pels carrers del poble.

La Festivitat de la Magdalena, patrona de L’Olleria, és una  jornada  popular amb balls i danses a càrrec del grup El Revol i les muixerangues alçades del Ball dels Locos,  acompanyades per la dolçaina i el tabal de la colla La Morralla. Sovint participen grups d’altres localitats veïnes i compta amb el suport organitzatiu del Col·lectiu l’Olla.

Les danses començaran a les 20h a la Plaça de la Vila, i com és habitual, hi haurà sopar de baix braç a la Casa Santonja. Enguany, a més a més, comptaran amb l’actuació del grup All-i-oli de Cocentaina.

El Ball dels Locos naix a l’Olleria l’any 1996, gràcies a la recuperació d’un escrit sobre el ball i de nombrosos testimonis de persones majors de la localitat.

El Ball dels Locos torna aquest dissabte a L'Olleria

El ball consistia en una dansa molt elaborada, amb diverses figures, que concloïa amb la formació pels mateixos balladors d’una torre humana, que solia coronar-se amb la realització de la figuereta dalt del tot. Vestien amb camisa i pantalons fets amb tela de matalàs, a ratlles, i solien posar-se pedaços a la camisa per donar una imatge més estrafolària. Calçaven espardenyes lligades a les cames amb vetes, d’on penjaven cascavells que remarcaven els ritmes del ball; també portaven calces, una de cada color. Portaven a la ma un carxot o samarra: un bastó de fusta, la meitat del qual anava cobert de pell de conill plena de borra o llana, que servia per realitzar diversos cops durant el ball, i també entre els dansadors.

El Ball dels Locos torna aquest dissabte a L'Olleria

La festa potser estiga relacionada amb les anomenades Festes de Folls o innocents, com les que se celebren a Ibi (Enfarinats) o Camp de Mirra. Segons l’article “Lo que vimos y no vemos”,  publicat al llibre de Festes de L’olleria per E. Gil Lila: «eran los guardadores del orden en los momentos en que éste se requería. (…) Esta imposición del orden la hacían exagerando ademanes, con gritos disonantes que, unidos a los ruidosos golpes de «els carxots» administrados a la chiquillería, daban sus maneras la sensación de un desequilibrio de lógica y convencimiento que daría lugar, es probable, a que se la nombrara de «locos» a la Comparsa». Aquest mateix article conta com tenien també costum de muntar una barraca de branques de pi al mig de la plaça, on portaven com a detinguts a qui els pareixia; allà els convidaven a beure i els feien pagar una multa, diners que servien per a pagar-se un dinar.

 

 

Autor

FER UN COMENTARI

Fes el comentari!
Introdueix el teu nom

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.