El IV Aplec de la Joventut del País Valencià fou prohibit per guàrdies civils i militars armats, que impediren l’accés a Bocairent.
Després de Llíria, Alcoi, i Castelló de la Plana, Bocairent havia d’acollir el IV Aplec de la Joventut del País Valencià. Però no va poder ser. El 27 d’octubre de 1963, més de cent guàrdies civils i militars armats van impedir l’accés al poble per camins i carreteres, i van desbaratar la celebració reivindicativa encara en ple franquisme.
Joan Fuster va ser l’encarregat de redactar l’escrit de convocatòria de l’aplec, i ell mateix va parlar sobre aquella cita prohibida en alguns papers de la seua rica correspondència personal amb altres personalitats del país. De fet, sembla que va ser l’autoria fusteriana de la crida a l’aplec un dels motius principals de la prohibició.
“Enguany ens trobarem a Bocairent. I la convocatòria – no cal dir-ho-té el mateix sentit i la mateixa ansietat de sempre: una afirmació de fe en el nostre poble. No som uns il·lusos ni uns romàntics. Hem mirat la realitat cara a cara, i sabem que el camí és difícil, i difícil l’empresa. Però també sabem que no hi ha una altra eixida. O bé els valencians recobrem el domini i l’estímul de les nostres energies col·lectives, o cada dia quedarem més diluïts i més enfangats en la despersonalització i en el provincianisme. És una qüestió de vida o mort: de vida o mort, precisament, “com a poble”. I el poble que som ha de triar. Nosaltres ja hem triat: ni volem ni podem resignar-nos a l’ablúvia servil, a la traició , a les renúncies oprobioses. I aspirem que els valencians, tots els valencians, trien allò que nosaltres hem triat: l’opció de la dignitat i l’honradesa. Víctima de rutines imposades i d’opressions adulteradores, el nostre poble va oblidant que és “un poble”: corre perill de perdre la consciència de ser el que és. I aquesta és la missió que hem assumit: la de tornar-li la consciència, la seua consciència, de ser “poble”. Que, en tornar-li la consciència, li tornarem també la bandera i l’esperança. Tenim fe en ell, en nosaltres mateixos, que som poble. És una fe segur i eterna. A Bocairent – com ahir a Llíria, a Alcoi, a Castelló de la Plana – reiterarem el nostre compromís comunitari de seguir treballant en aquesta direcció. En el moment actual del País Valencià, els camps estan ben definits: més definits que mai. Nosaltres obrim el nostre a tots els valencians de bona voluntat. El futur, la llibertat i la justícia són els nostres aliats. Us esperem a Bocairent”
Joan fuster
Amb motiu de l’Any Joan Fuster, en el centenari del seu naixement, volem recordar aquell fet històric amb mirada endavant. Ho farem amb Joan Fuster, excusa de totes les coses, un acte que, alhora, siga un punt de partida de la commemoració l’any vinent del 60 aniversari d’aquell aplec a càrrec d’una organització com més àmplia i jove millor.
Ens trobarem divendres 9 de desembre al Teatre Avenida de Bocairent (on l’aplec havia programat l’actuació de Raimon), a les 19.30 h. Víctor Vanyó explicarà com va anar la convocatòria i com es va impedir la celebració de l’aplec, i J. Àngel Cano donarà detalls dels papers fusterians. Tot seguit, representants de La Vall Diversa, de la Plataforma en Defensa del Territori de la Vall d’Albaida i de la Muixeranga de la Vall d’Albaida exposaran les seues activitats i finalitats, i convidaran entitats i particulars a afegir-se a la commemoració i reivindicació actualitzada d’aquella data històrica.
Acabarem aquesta trobada que es vol inicial amb l’actuació musical de Mireia Tortosa-Tendur.